- Home
- Psychologen Nijmegen eo
- Informatie
- Psychologen Nijmegen
- Anna Roeden
- Andree Booltink
- Brigitte Scharwächter
- Carla Oude Lenferink
- Desiree Krol
- Sophie de Jong
- Els van Heek
- Fieke Bosma
- Ingeborg Hopman
- Ine Op Heij
- Isabel Smit
- Jan Hin
- Janneke Courage
- Janet van Heerbeek
- Josette van Luytelaar
- Karen Nagel
- Lidwine Arends
- Lucienne Toonen
- Marian Vromen
- Marga Thijssen
- Marieke Gransbergen
- Marjan Pulles
- Marjon Verheul
- Martine Ploegmakers
- Monic Seuntjens
- Monique Artz
- Monique van den Borne
- Pauline Draat
- Peter Scharwächter
- Rien Breteler
- Saskia de Jager
- Sophie de Jong
- Suzanne Houdijk
- Tasha Tromp
- Vivi Luyckx
- Wilma Bekkers
- Wilma Peters
- Wilmy Seykens
- Zorgverzekeraars
- Nieuws
- Contact

Vergoeding psychologische hulp
Wordt Psychologische zorg (GGZ en overig) vergoed in 2018? Lees hier alles over vergoeding psychologische hulp. De vergoeding van een psycholoog en de behandeling hiervan verschilt per zorgverzekering.
Kosten en vergoeding:
De kosten voor eerstelijnspsychologische behandeling door een GZ-psycholoog worden vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering, indien u een geldige verwijzing heeft van uw huisarts en een vermoedelijke DSM-IV diagnose. Heeft u (of wilt u) geen verwijzing dan kunt u zich toch aanmelden, maar dient u de behandeling zelf te betalen.
Hoeveel wordt vergoed?
De behandelingen die in een eerstelijns-psychologenpraktijk worden gegeven vallen onder de Generalistische Basis GGZ. Er worden geen losse sessies meer afgerekend zoals vroeger, maar er zijn drie zorgzwaarteproducten: kort (max 5 sessies), middel (6-8 sessies) of intensief (9-12 sessies). Het totaal aantal minuten zorg (directe en indirecte tijd) wordt achteraf aan de verzekeraar gefactureerd. Iedereen is voor deze zorgproducten verzekerd in zijn basispakket. Voorwaarde is dat u een geldige verwijzing van de huisarts heeft en er sprake is van een psychisch probleem dat onder de verzekerde zorg valt (DSM-IV diagnose). U hoeft geen aparte eigen bijdrage voor psychologische zorg te betalen. Wel valt de behandeling onder het wettelijke eigen risico voor alle zorg samen uit het basispakket.
Wat moet u betalen?
Als u een geldige verwijzing heeft en er sprake is van een DSM diagnose die onder het verzekerde pakket valt, kan de behandeling rechtstreeks gedeclareerd worden aan uw zorgverzekeraar. Uw eigen risico wordt door de verzekeraar achteraf met u verrekend. Het wettelijk verplichte eigen risico in 2018 is €385,- voor alle zorg uit het basispakket samen. Behandeling van aanpassingsstoornissen, identiteitsproblemen, slaapstoornissen, specifieke fobie en zogenaamde V-codes (relatie-, werk en studieproblemen, rouw) wordt vanuit het basispakket niet meer vergoed. Door sommige verzekeraars worden deze in het aanvullende pakket opgenomen. Consulten die vallen onder uw aanvullende verzekering tellen niet mee voor het eigen risico.
Intake
Als uit de intake blijkt dat er geen sprake is van een DSM-diagnose die onder de verzekerde zorg valt, dan kan de intake (max. twee gesprekken) bij uw verzekeraar gedeclareerd worden als 'onvolledige behandeling', maar dient u eventuele vervolgconsulten zelf te betalen. U kunt er uit privacy-overwegingen ook voor kiezen de hele behandeling zelf te betalen.